Kartika – indonezyjski rijsttafel do syta

Kartika – indonezyjski rijsttafel do syta

Kuchnia indonezyjska jest pełna niespodzianek i nieoczywistych (dla Europejczyków) połączeń. Mieszają się tu smaki słodkie, kwaśne, ostre – często w obrębie jednej potrawy. Jeśli akurat będziecie w Amsterdamie i najdzie Was ochota na spróbowanie tradycyjnego rijsttafel, koniecznie odwiedźcie restaurację Kartika.

 

Skąd ta Indonezja w Holandii?

Swoją niesłabnącą popularność w Holandii kuchnia indonezyjska zawdzięcza przede wszystkim kolonialnej przeszłości Holendrów w dużym stopniu …nieszczęściu Zjednoczonej Kompanii Wschodnioindyjskiej (Vereenigde Oostindische Compagnie lub VOC). Po tym jak VOC zbankrutowało pod koniec XVIII wieku (mimo bogactwa dziesięciokrotnie większego niż wartość Apple czy Google) oraz odzyskaniu niepodległości przez Indonezję w 1949r. wielu *Indo skazano na mniej lub bardziej dobrowolną banicję z Indonezji do Holandii. Zabrali oni ze sobą zarówno przyprawy jaki i przepisy, jakich w Europie dotąd nie znano.  

Rijsttafel, czyli indonezyjski tapas

Tak w telegraficznym skrócie można przybliżyć pochodzenie indonezyjskiego rijsttafel w Amsterdamie. Rijsttafel to zestaw typowych indonezyjskich potraw w niewielkich porcjach, podobnych do znanych nam tapas, podawanych z ryżem. rijsttafel Z uwagi na fakt, że jest to nasze pierwsze spotkanie z kuchnią indonezyjską kuchnią postanowiliśmy dać się pokierować pochlebnymi opiniami z tripadvisor i zamówić w Kartice menu mięsne o nazwie Ramayana. Przywitano nas indonezyjskimi chipsami ziemniaczanymi z trzema dipami o różnym stopniu pikanterii i słodyczy. Nadspodziewanie szybko, bo w ciągu 10 minut, podano nam wybrany rijsttafel, choć może powinienem raczej powiedzieć: ucztę! Pozwolę sobie wymienić wszystkie potrawy, które wchodzą w skład Ramayan’y: SATE AYAM – szaszłyki z grillowanym kurczakiem w sosie z orzeszków ziemnych DAGING RENDANG – wołowina w ostrym sosie kolendrowym DAGING SEMUR – gulasz wołowy w sosie sojowym AYAM BALI – filet z kurczaka z pikantną balijską salsą AYAM KECAP – kurczak marynowany z imbirem i sosem sojowym GADO-GADO – tradycyjna indonezyjska sałatka z dressingiem z orzeszków ziemnych SAYUR LODEH – mix warzyw w sosie kokosowym SAMBAL GORENG BUNCIS – fasola szparagowa w pikantnym sosie kokosowym SAMBAL GORENG TELOR – gotowane jajka w pikantnym sosie kokosowym SAMBAL GORENG KENTANG – pieczone ziemniaki na ostro PISANG GORENG – smażony banan w słodkim cieście SERUNDENG – prażone wiórki kokosowe ACAR CAMPUR – indonezyjska słodko-kwaśna sałatka NASI PUTIH – biały ryż Warto wspomnieć, że wszystkie potrawy podawane są na podgrzewanej płycie, dzięki czemu utrzymują odpowiednią temperaturę przez cały czas wizyty w Kartice. rijsttafel

rijsttafel

Wrażenia podniebienia

Samo jedzenie jest tak samo pyszne jak zaskakujące. Nigdy wcześniej nie próbowaliśmy gotowanej kapusty z sosem orzechowym ani też jajek w sosie kokosowym. Zdecydowanie nie są to smaki, do jakich jesteśmy przyzwyczajeni z N., ale ten eksperyment kulinarny z całą pewnością uznajemy za udany. Naprawdę słuszna ilość aromatycznych przypraw jak gałka muszkatołowa, kurkuma i imbir w mgnieniu oka zabiera nas w daleką podróż do Azji. Dla mnie osobiście lekko wyboistą ścieżką w tej podróży okazuje się mnogość słodkich smaków mango, mleka kokosowego, banana czy pasty z orzechów ziemnych. Jest to jednak absolutnie subiektywne spostrzeżenie, gdyż ludzie znający tę kuchnię dłużej ode mnie twierdzą, że słodycz jest nieodzownym elementem indonezyjskich potraw i nie wolno na nią narzekać. Nie narzekam więc i pałaszuję porcję wybornych lodów pistacjowych, które podano nam na koniec w mocno zmrożonych kieliszkach. rijsttafel

rijsttafel

Kartika to więcej niż jedzenie

Oczywistym jest, że jedzenie to najaśniejszy punkt Kartiki, ale czuję się w obowiązku pochwalić przy tej okazji fantastyczną obsługę w lokalu. Kelner, który nas przywitał, był bardzo sympatyczny, rozmowny i niezwykle pomocny przy wyborze z menu. Dbał także, aby nasz ryż był ciągle świeży i ciepły (kosz z ryżem wymieniano kilkukrotnie), a wody nie brakowało ani przez moment. Nasza uczta wraz z indonezyjskim piwem oraz zieloną herbatą zamknęła się w cenie 50 Euro, co wydaje się być nader uczciwą należnością biorąc pod uwagę zarówno jakość i ilość potraw, jak i samą lokalizację Kartiki w pobliżu Leidseplein. rijsttafel   *Indo – określenie mieszkańców terenów ówczesnych Holenderskich Indii Wschodnich (dzisiejsza Indonezja), Europejczyków posiadających korzenie azjatyckie i przeszłość kolonialną. Byli to głównie Holendrzy, ale także Portugalczycy, Francuzi, Brytyjczycy, Belgowie, Niemcy i nne nacje.

Spodobał Ci się ten post? Polub nas na Facebook’u i bądź na bieżąco!