Pieczone figi z nadzieniem migdałowym

W dzisiejszym poście figa, ale nie z makiem. Tym razem z migdałami, z którymi tworzy świetny i oryginalny deser.

Jeśli szukacie pomysłu na szybki i oryginalny deser to polecam wypróbować pieczone figi z nadzieniem migdałowym. Takie połączenie smaków rozpieści podniebienie każdego łasucha i na pewno zaskoczy niejednego z Was. Do tej pory figi kojarzyły mi się nam głównie z hermetycznie zapakowanymi bakaliami. Cóż za miła niespodzianka znaleźć w sklepach figi świeże, tyle nowych możliwości w kuchni! Warto się do nich przekonać ponieważ są bogate w witaminy C, PP, B oraz karoten, a dodatkowo smakują bardzo ciekawie i słodko 🙂

Deser którym chciałam się z Wami podzielić znalazłam w internecie. Jego dużą zaletą jest niski poziom trudności no i przede wszystkim niewielka ilość składników niezbędnych do jego wykonania. Nie ma na co czekać, zakasujemy rękawy i do dzieła!
 
Składniki (na 4 porcje)
  • 4 duże figi
  •  40 g zmielonych migdałów
  • 40 g masła
  • 40 g cukru pudru
Wykonanie:
  • Figi dokładnie myjemy, nacinamy w górnej części na krzyż i robimy otwór na masę migdałów
  • W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mielone migdały i cukier.
  • Masę gotujemy 5 min i miksujemy
  • Gotową masą nadziewamy figi i zapiekamy w temp. 180 stopni przez 15 min

Szybko i łatwo prawda? 🙂

SMACZNEGO KOCHANI!