Pieczone figi z nadzieniem migdałowym
W dzisiejszym poście figa, ale nie z makiem. Tym razem z migdałami, z którymi tworzy świetny i oryginalny deser.
Jeśli szukacie pomysłu na szybki i oryginalny deser to polecam wypróbować pieczone figi z nadzieniem migdałowym. Takie połączenie smaków rozpieści podniebienie każdego łasucha i na pewno zaskoczy niejednego z Was. Do tej pory figi kojarzyły mi się nam głównie z hermetycznie zapakowanymi bakaliami. Cóż za miła niespodzianka znaleźć w sklepach figi świeże, tyle nowych możliwości w kuchni! Warto się do nich przekonać ponieważ są bogate w witaminy C, PP, B oraz karoten, a dodatkowo smakują bardzo ciekawie i słodko 🙂
Deser którym chciałam się z Wami podzielić znalazłam w internecie. Jego dużą zaletą jest niski poziom trudności no i przede wszystkim niewielka ilość składników niezbędnych do jego wykonania. Nie ma na co czekać, zakasujemy rękawy i do dzieła!
Składniki (na 4 porcje)
- 4 duże figi
- 40 g zmielonych migdałów
- 40 g masła
- 40 g cukru pudru
Wykonanie:
- Figi dokładnie myjemy, nacinamy w górnej części na krzyż i robimy otwór na masę migdałów
- W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mielone migdały i cukier.
- Masę gotujemy 5 min i miksujemy
- Gotową masą nadziewamy figi i zapiekamy w temp. 180 stopni przez 15 min
Szybko i łatwo prawda? 🙂
SMACZNEGO KOCHANI!



Inne wpisy, które mogą Cię zainteresować:
Spodobał Ci się ten post?
Polub nas na Facebook’u i bądź na bieżąco!