Brownie z czerwonej fasoli
Brownie z czerwonej fasoli to obecna moda na fit ciasta z warzyw. Przyznam się Wam, że do tej pory ze wszystkich warzyw akceptowałam tylko marchewkę jako składnik ciast. Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych. Poszukując nowych i ciekawych pomysłów na zdrowe i dietetyczne desery, natknęłam się na wiele pozytywnych komentarzy na temat ciast z fasoli właśnie. I wiecie co? Jest naprawdę pycha 🙂
Choć do tej pory fasolka kojarzyła mi się tylko z bogatym w białko dodatkiem do sałatek i chili con carne, postanowiłam zrobić kulinarny eksperyment i zaserwować fasolkę w wersji na słodko. Brownie, bo właśnie o nim mowa wyszło przepyszne. Mogę śmiało powiedzieć, że jest to mój i P. ulubiony słodycz. Co najważniejsze, w ogóle nie czuć fasolowego posmaku, ciasto jest bardzo czekoladowe i szybkie w przygotowaniu. Poza tym nie zawiera ono ani mąki ani cukru, więc możemy je jeść nie obawiając się o „dodatkowe” kilogramy.


Poniżej przepis na małą keksówkę (moja ma 25 cm)
Składniki:
- puszka czerwonej fasoli (240 g po odsączeniu)
- 1 duży, dojrzały banan
- 2 jajka
- 1,5 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki miodu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- garść rodzynek (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Fasolę płuczemy letnią wodą i odsączamy na sitku
- Odsączoną fasolę blendujemy z bananem na gładką masę
- Do masy dodajemy 2 jajka, miód, proszek do pieczenia, cynamon i gałkę muszkatołową i całość dokładnie mieszamy
- Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy rodzynkami (jeśli lubimy)
- Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez 40 – 50 min
- Po upieczeniu studzimy i gotowe. Proste prawda? 🙂
Życzę smacznego 🙂

