Chlebek bananowy bez mąki
Bardzo lubię piec różne ciasta, tylko zazwyczaj jest w nich dużo mąki, cukru i tłuszczu, czyli wszystkiego tego czego chcemy unikać odżywiając się zdrowo. Przerabiałam już przeróżne zdrowsze wersje tradycyjnych ciast: z dodatkiem warzyw jak bataty, buraki czy fasola, ale nie za każdym razem przypadły mi one do gustu. Przeszukując Internet z nadzieją, że znajdę tam jakieś cukiernicze inspiracje natknęłam się na chlebek bananowy bez mąki. Postanowiłam go zmodyfikować, tak aby zawierał jak najwięcej wartości odżywczych, a w dodatku był „fit”. Eksperyment zakończył się sukcesem! Od kilku miesięcy jest to nasza ulubiona przekąska do pracy, a czasem nawet jako deser do kawy. Co najważniejsze jest bardzo łatwy i szybki do wykonania. No i można go jeść bez wyrzutów sumienia 🙂
Składniki na jedną małą keksówkę:
- 2 ½ szklanki płatków owsianych
- 3 duże banany (dojrzałe, bo wtedy ciasto wychodzi bardziej słodkie)
- 1 średniej wielkości jabłko
- 3 łyżki miodu naturalnego
- 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- 4 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki cynamonu (jeśli lubicie więcej to też nie zaszkodzi)
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
- ½ łyżeczki kardamonu
- Rodzynki (lub migdały, orzechy, kawałeczki czekolady, wiórki kokosowe)
Wykonanie:
- Płatki owsiane mielimy na drobny pył
- Banany i jabłko (ze skórką) blendujemy
- Do powstałej owocowej masy dodajemy zmielone płatki, olej, miód, proszek do pieczenia oraz pozostałe przyprawy i miksujemy na gładką masę
- Na koniec dodajemy rodzynki lub inne bakalie i delikatnie mieszamy łyżką
- Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie natłuszczamy
- Masę przekładamy do przygotowanej foremki i pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż na górze utworzy się rumiana skórka
Ciasto jest wilgotne od jabłka i smakuje wyśmienicie. Polecam również delikatnie posmarować masłem orzechowym, rozkosz…
SMACZNEGO!!! 😊