Cinnamon rolls - cynamonowowe bułeczki
Weekend to chyba jedyny moment w trakcie całego tygodnia kiedy zwalniamy tempo i możemy spędzić trochę więcej czasu razem z rodziną. My z P. bardzo lubimy celebrować wspólne, weekendowe śniadania i często przygotowujemy coś specjalnego. Z racji tego, że jesteśmy zwolennikami słodkich śniadań i w tygodniu zazwyczaj jemy płatki owsiane z jogurtem lub mlekiem roślinnym, w weekendy również przygotowujemy śniadania na słodko. Bardzo lubimy ciasto drożdżowe – kojarzy się nam z dzieciństwem. Dzisiejsza propozycja to właśnie ciasto drożdżowe w nieco innej odsłonie – w formie bułeczek cynamonowych (cinnamon rolls). U nas goszczą dość często. Redukując cukier wcale nie są aż tak niezdrowe 🙂
Cinammon rolls są dość łatwe w przygotowaniu i idealnie smakują jeszcze delikatnie ciepłe z kawą.
Składniki na ok. 14 bułeczek:
CIASTO:
- 550 g mąki pszennej, + porcja do podsypywania
- 70 g masła
- 50 g drożdży świeżych
- 2 żółtka
- 100 g cukru ( ja daję tylko 50 g żeby ciasto było mało słodkie)
- 250 g mleka (ja używam roślinnego)
NADZIENIE:
- 50 g masła
- 3 łyżki brązowego cukru (ew. 6 łyżek jeśli wolimy bardziej słodkie)
- 1 opakowania cynamonu, (15g)
POLEWA:
- 50 g cukru
- 55 g masła
- 125 g serka kremowego, np. Almette naturalny
- szczypta soli
- sok z połowy cytryny
- 1/8 łyżeczki soli
Wykonanie:
- Masło roztapiamy i zostawiamy do ostygnięcia
- Pokruszone drożdże zalewamy mlekiem (pół szklanki) i dokładnie mieszamy
- Do przygotowanej mieszanki dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę, roztopione masło, 2 żóltka, cukier, mleko (pół szklanki) i wszystko dokładnie zarabiamy mikserem lub ręcznie.
- Wyrobione ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 40 min.
- W międzyczasie przygotowujemy cynamonowe nadzienie. Masło razem z cukrem i cynamonem miksujemy na gładką masę
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i każdą z nich wałkujemy na grubość ok. 1.5 cm.
- Na rozwałkowane ciasto nakładamy połowę farszu i zwijamy jak roladę, a następnie kroimy na kawałki szerokości 5 cm.
- Tak przygotowane bułeczki układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze na 10 min do wyrośnięcia.
- Po 10 min. bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy 20 – 30 min aż będą rumiane.
- Roztapiamy masło na polewę i studzimy. Do chłodnego masła dodajemy serek, sól oraz sok z połowy cytryny i wszystko miksujemy na gładką masę.
- Wystudzone bułeczki dekorujemy polewą.
Smacznego 🙂


