Fit keks daktylowy
Chyba każdy z nas uwielbia słodycze. My nie wyobrażamy sobie dnia bez słodkiej przekąski. Z racji tego, że na co dzień odżywiamy się lekko i zdrowo, staramy się aby nasze słodkości dostosowane były do codziennego jadłospisu. Z tego powodu ogromnie się ucieszyłam niedawnym odkryciem nowego przysmaku, którym jest fit keks daktylowy, który można jeść absolutnie bez wyrzutów sumienia. Dlaczego? Otóż do upieczenia tego keksa nie użyjemy tłuszczu, mąki ani cukru No i co najważniejsze możesz go zrobić w mniej niż 60 minut (wraz z pieczeniem!).
U nas pojawia się regularnie jako przekąska do pracy i sprawdza się znakomicie
Składniki na małą keksówkę:
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 2 jajka
- 3 jabłka
- 1 banan
- 10 daktyli pokrojonych w drobną kostkę
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1, 5 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki rodzynek
- 3 łyżki drobno pokrojonych orzechów lub migdałów (ja dodaję mieszankę orzechów laskowych, włoskich i nerkowca)
Wykonanie:
1.Płatki owsiane mielimy, dodajemy banana, jajka, sodę oczyszczoną, kakao, cynamon, kardamon i wszystko miksujemy na jednolitą masę.
2. Do masy dorzucamy jabłka pokrojone w drobną kosteczkę (ze skórką), daktyle, rodzynki i orzechy.
3. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pieczemy 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Delektujemy się

Ciasto przed upieczeniem

… i po upieczeniu
Jeśli lubicie zdrowe i słodkie conieco to zapraszam również do innych wpisów:
Placuszki z mąki orkiszowej, z jogurtem i borówkami
Owsianka dla zapracowanych
Chlebek bananowy bez mąki