Przepisy Smaki

Słodko-ostrrrre kanapki

Tutaj powinno być jakieś słowo wprowadzenia, błyskotliwa myśl, może anegdotka. Problem w tym, że na głodnego trudno się myśli, a jeszcze gorzej pisze. Krótko mówiąc – coś byśmy zjedli z N., ale mamy teraz zupełnie odmiennego smaka: ja bym chciał na ostro, ona woli słodycze. Szybki wypad po zakupy i nasz kolacyjny dylemat rozwiązują…kanapki! Jeśli nudzi was już codzienna kromka z delikatesową (wersja dla zamożnych: + z masłem) to polecam słodko-ostrrrrą odmianę. Kanapka z kozim serem i dżemem figowym kontra kanapka z chorizo i jalapeño. Obie wersje smakują, że palce lizać!

Słodka kanapka:

  • bagietka pełnoziarnista
  • ser kozi
  • dżem figowy
  • solone orzechy nerkowca lub orzechy włoskie
  • rukola
Kanapka z kozim serem i dźemem figowym

Kanapka z kozim serem i dźemem figowym

Kanapka na słodko

Ognista buła:

  • bagietka pełnoziarnista
  • chorizo
  • serek kanapkowy z pieprzem
  • sambal oelek (do muśnięcia pieczywa, pikanteria gwarantowana)
  • papryczki jalapeño
  • rukola

Chorizo należy podpiec chwilę wcześniej na patelni, aby wytopić zbędny tłuszcz i uzyskać chrupkość mięsiwa.

Kanapka z chorizo i papryczkami

Ostrrrrra sztuka!

Czas: szybko
Koszt: tak sobie
Smak: petarda!

Wieczerza spożyta, głód zaspokojony, a więc czas na zaległą ciekawostkę:

Rukola nazywana jest często „ogrodową rakietą” ze względu na szybkość z jaką rośnie. Jej liście są gotowe do zebrania już po 40 dniach od zasiania.

Ot, można zabłysnąć w towarzystwie, na podryw może nie wystarczyć 🙂

You Might Also Like...