Spaghetti z czerwonym pesto i krewetkami na białym winie
Spaghetti z czerwonym pesto i krewetkami na białym winie, z dodatkiem suszonych pomidorów to nieskomplikowane, ale wykwintne danie, które przygotujesz w mniej niż 30 minut.
W naszej kuchni panuje N., bezsprzecznie i niepodważalnie. Ja najczęściej pełnię rolę jej giermka, siekająco-trąco-szatkującego Sancho Panzy. Jest jednak jeden składnik (oczywiście dość prosty w obróbce), który jest zarezerwowany tylko dla mnie i mogę z nim eksperymentować jak tylko chcę: makaron. A że w naszej kuchni od dawno nie pachniało kutrem rybackim i alkoholem to postanowiłem nieco odświeżyć wspomnienia z włoskich wojaży.
Składniki (2 porcje):
- 350 g krewetek
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki stołowe czerwonego pesto
- 200 g makaronu spaghetti (wybrałem pełnoziarnisty, osobista preferencja)
- 180 ml wytrawnego białego wina
- 50 g pomidorów suszonych
- olej z suszonych pomidorów
- sól
- pieprz (koniecznie świeżo mielony)
Wykonanie:
- Drobno posiekany czosnek podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, a następnie dodajemy obrane krewetki – całość smażymy na średnim ogniu 3 minuty.
- Do podsmażonych krewetek dodaj wino, doprowadź do wrzenia i gotuj przez minutę żeby delikatnie zredukować sos.
- Na sam koniec dodaj 3 łyżki pesto, drobno pokrojone suszone pomidory i wszystko dokładnie wymieszaj.
- W osobnym garnku zagotuj wodę, dodaj szczyptę soli i wrzuć makaron. Po ugotowaniu odcedź. Wskazówka: nigdy nie przelewaj makaronu zimną wodą, bo traci smak!
- Odcedzony makaron przełóż na patelnię i wymieszaj z sosem.
- Do smaku dodaj świeżo zmielony pieprz i gotowe! 🙂
Jeśli nadal masz trochę miejsca zarezerwowane na deser, spróbuj na przykład:
Chlebek bananowy bez mąki
Spodobał Ci się ten post? Polub nas na Facebook’u i bądź na bieżąco!