Risotto z dynią i suszonymi pomidorami
Jesień na dobre się już rozgościła, a co za tym idzie również i sezon na dynię. Kilka lat temu dynia dla mnie i P. mogłaby w ogóle nie istnieć. Raz spróbowaliśmy zupę krem z tego warzywa w jednej z krakowskich restauracji i jej mdły smak zniechęcił nas na długie lata….Słysząc jednak wiele pozytywnych opinii na temat potraw z dynią w roli głównej postanowiłam dać jej jeszcze jedną szansę 😉 W internecie natrafiłam na risotto z dynią i suszonymi pomidorami i z miejsca stało się jedną z naszych ulubionych obiadowych propozycji.
Składniki dla 4 osób:
- 300 g ryżu do risotto
- 1 duża dynia lub 2 małe (ja używam hokkaido)
- słoik suszonych pomidorów
- 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
- 3-4 szklanki ciepłej wody
- sól, pieprz, papryka wędzona, maggi
Wykonanie:
- Dynię pieczemy w piekarniku 40 – 50 min, aż będzie miękka
- Ryż prażymy na patelni przez 2 min i zalewamy ciepłym winem
- Cały czas mieszając dolewamy po szklance wody. Kiedy ryż wchłonie wodę, dodajemy kolejną szklankę i tak aż do momentu kiedy ryż będzie miękki.
- Przestudzoną dynię obieramy ze skórki i pestek i następnie rozgniatamy widelcem
- Dynię w takiej formie dodajemy do ryżu i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i koniecznie wędzoną papryką (ja zazwyczaj daję 3 łyżeczki)
- Patelnię zdejmujemy z kuchenki i do całości dodajemy odsączone i pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory
Przekładamy na talerze i gotowe. SMACZNEGO KOCHANI 🙂


