Przepisy Smaki

Risotto z dynią i suszonymi pomidorami

Risotto z dynią i suszonymi pomidorami

Jesień na dobre się już rozgościła, a co za tym idzie również i sezon na dynię. Kilka lat temu dynia dla mnie i P. mogłaby w ogóle nie istnieć. Raz spróbowaliśmy zupę krem z tego warzywa w jednej z krakowskich restauracji i jej mdły smak zniechęcił nas na długie lata….Słysząc jednak wiele pozytywnych opinii na temat potraw z dynią w roli głównej postanowiłam dać jej jeszcze jedną szansę 😉 W internecie natrafiłam na risotto z dynią i suszonymi pomidorami i z miejsca stało się jedną z naszych ulubionych obiadowych propozycji. 

Składniki dla 4 osób:

  • 300 g ryżu do risotto
  • 1 duża dynia lub 2 małe (ja używam hokkaido)
  • słoik suszonych pomidorów
  • 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
  • 3-4 szklanki ciepłej wody
  • sól, pieprz, papryka wędzona, maggi

Wykonanie:

  • Dynię pieczemy w piekarniku 40 – 50 min, aż będzie miękka
  • Ryż prażymy na patelni przez 2 min i zalewamy ciepłym winem
  • Cały czas mieszając dolewamy po szklance wody. Kiedy ryż wchłonie wodę, dodajemy kolejną szklankę i tak aż do momentu kiedy ryż będzie miękki.
  • Przestudzoną dynię obieramy ze skórki i pestek i następnie rozgniatamy widelcem
  • Dynię w takiej formie dodajemy do ryżu i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i koniecznie wędzoną papryką (ja zazwyczaj daję 3 łyżeczki)
  • Patelnię zdejmujemy z kuchenki i do całości dodajemy odsączone i pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory

Przekładamy na talerze i gotowe. SMACZNEGO KOCHANI  🙂

 

You Might Also Like...