Chlebek bananowy bez mąki

Chlebek bananowy bez mąki

Bardzo lubię piec różne ciasta, tylko zazwyczaj jest w nich dużo mąki, cukru i tłuszczu, czyli wszystkiego tego czego chcemy unikać odżywiając się zdrowo. Przerabiałam już przeróżne zdrowsze wersje tradycyjnych ciast: z dodatkiem warzyw jak bataty, buraki czy fasola, ale nie za każdym razem przypadły mi one do gustu. Przeszukując Internet z nadzieją, że znajdę tam jakieś cukiernicze inspiracje natknęłam się na chlebek bananowy bez mąki. Postanowiłam go zmodyfikować, tak aby zawierał jak najwięcej wartości odżywczych, a w dodatku był „fit”. Eksperyment zakończył się sukcesem! Od kilku miesięcy jest to nasza ulubiona przekąska do pracy, a czasem nawet jako deser do kawy. Co najważniejsze jest bardzo łatwy i szybki do wykonania. No i można go jeść bez wyrzutów sumienia 🙂

Składniki na jedną małą keksówkę:

  • 2 ½ szklanki płatków owsianych
  • 3 duże banany (dojrzałe, bo wtedy ciasto wychodzi bardziej słodkie)
  • 1 średniej wielkości jabłko
  • 3 łyżki miodu naturalnego
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • 4 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki cynamonu (jeśli lubicie więcej to też nie zaszkodzi)
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • Rodzynki (lub migdały, orzechy, kawałeczki czekolady, wiórki kokosowe)

Wykonanie:

  1. Płatki owsiane mielimy na drobny pył
  2. ­Banany i jabłko (ze skórką) blendujemy
  3. Do powstałej owocowej masy dodajemy zmielone płatki, olej, miód, proszek do pieczenia oraz pozostałe przyprawy i miksujemy na gładką masę
  4. ­Na koniec dodajemy rodzynki lub inne bakalie i delikatnie mieszamy łyżką
  5. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie natłuszczamy
  6. ­Masę przekładamy do przygotowanej foremki i pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż na górze utworzy się rumiana skórka

Ciasto jest wilgotne od jabłka i smakuje wyśmienicie. Polecam również delikatnie posmarować masłem orzechowym, rozkosz…

SMACZNEGO!!! 😊