Cinnamon rolls - cynamonowowe bułeczki

Weekend to chyba jedyny moment w trakcie całego tygodnia kiedy zwalniamy tempo i  możemy spędzić trochę więcej czasu razem z rodziną. My z P.  bardzo lubimy celebrować wspólne, weekendowe śniadania i często przygotowujemy coś specjalnego. Z racji tego, że jesteśmy zwolennikami słodkich śniadań i w tygodniu zazwyczaj jemy płatki owsiane z jogurtem lub mlekiem roślinnym, w weekendy również przygotowujemy śniadania na słodko. Bardzo lubimy ciasto drożdżowe – kojarzy się nam z dzieciństwem.  Dzisiejsza propozycja to właśnie ciasto drożdżowe w nieco innej odsłonie  – w formie bułeczek cynamonowych (cinnamon rolls). U nas goszczą dość często. Redukując cukier wcale nie są aż tak niezdrowe 🙂

Cinammon rolls są dość łatwe w przygotowaniu i idealnie smakują jeszcze delikatnie ciepłe z kawą.

Składniki na ok. 14 bułeczek:

CIASTO:

  • 550 g mąki pszennej, + porcja do podsypywania
  • 70 g masła
  • 50 g drożdży świeżych
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru ( ja daję tylko 50 g  żeby ciasto było mało słodkie)
  • 250 g mleka (ja używam roślinnego)

NADZIENIE:

  • 50 g masła
  • 3 łyżki  brązowego cukru (ew. 6 łyżek jeśli wolimy bardziej słodkie)
  • 1 opakowania cynamonu, (15g)

POLEWA:

  • 50 g cukru
  • 55 g masła
  • 125 g serka kremowego, np. Almette naturalny
  • szczypta soli
  • sok z połowy cytryny
  • 1/8 łyżeczki soli

 

Wykonanie:

  • Masło roztapiamy i zostawiamy do ostygnięcia
  • Pokruszone drożdże zalewamy mlekiem (pół szklanki) i dokładnie mieszamy
  • Do przygotowanej mieszanki dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę, roztopione masło, 2 żóltka, cukier, mleko (pół szklanki) i wszystko dokładnie zarabiamy mikserem lub ręcznie.
  • Wyrobione ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 40 min.
  • W międzyczasie przygotowujemy cynamonowe nadzienie. Masło razem z cukrem i cynamonem miksujemy na gładką masę
  • Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i każdą z nich wałkujemy na grubość ok. 1.5 cm.
  • Na rozwałkowane ciasto nakładamy połowę farszu i zwijamy jak roladę, a następnie kroimy na kawałki szerokości 5 cm.
  • Tak przygotowane bułeczki układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy jeszcze na 10 min do wyrośnięcia.
  • Po 10 min. bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy 20 – 30 min aż będą rumiane.
  • Roztapiamy masło na polewę i studzimy. Do chłodnego masła dodajemy serek, sól oraz sok z połowy cytryny i wszystko miksujemy na gładką masę.
  • Wystudzone bułeczki dekorujemy polewą.

Smacznego 🙂

Cinammon rolls
Cinammon rolls
Cinammon rolls
Inne wpisy, które mogą Cię zainteresować:
 
Spodobał Ci się ten post? 
Polub nas na Facebook’u i bądź na bieżąco!