Gdzie zjeść? Croque w Formidable

Formidable to niewielki lokal przy Schönhauser Allee (Berlin) serwujący tradycyjne francuskie Croque w podrasowanym niemieckim wydaniu. Bez zbędnego entrée powiem Wam prosto z mostu: tej buły trzeba spróbować, Croque w Formidable wymiata!

Francuskie określenie Croque do tej pory mówiło mi tyle, co definicja teorii strun z Wikipedii. Chwilę powęszyłem i okazało się, że ta dumna nazwa pochodzi od słowa „gryźć” lub „chrupać”, co rzeczywiście ma sens, ponieważ mamy tutaj do czynienia z odmianą doskonale nam znanej zapiekanki. Delikatne przerysowanie w typie „carpaccio z ogórka”, które w Polsce nazywamy z wszelkimi honorami mizerią. Francuska wersja zapiekanki różni się od polskiej tym, że składniki zapiekane są pomiędzy dwoma kromkami chleba w stylu popularnego sandwicha. Niemiecki Croque 2.0 to ewolucja od chleba do bagietki, gdzie zapiekana z dodatkami jest tylko dolna część. 

Tyle kulinarnej teorii. Praktyka jest dużo ciekawsza i smaczniejsza, szczególnie w Formidable. Do wyboru mamy około 30 wariacji rzeczonej buły, od standardowych z salami, szynką i innymi równie nudnymi po prawdziwe bomby: Pulled Pork, BBQ Bacon Burger Style czy Gyros. Mój wybór padł na tę ostatnią. 

Croque w Formidable
Croque w Formidable

Pierwsze wrażenie: buła jest duża! Warto o tym pamiętać podczas dokonywania zamówienia, ponieważ do wyboru mamy 3 opcje rozmiaru naszej zapiekanki: M, (16 cm), L (24 cm) i XL (32 cm). Cieszę się, że tym razem rozsądek wziął górę nad głodem i wybrałem „tylko” wielkość L, która to okazała się absolutnie wystarczająca do wykarmienia słusznych rozmiarów mnie. Myślę, że XL można umieścić w kategorii wyzwań i przedmiotu męskich zakładów. 

Smak to totalna poezja! Bez francuskiej elegancji, ale za to z typowym niemieckim mięsnym przepychem, wyrazistym sosem i nieskrępowaniu w użyciu przypraw – rewelacja! Zapomnijcie o sztućcach, bułę łapiemy oburącz i rozkoszujemy się każdym wielkim gryzem. Food porn w najczystszej postaci, dokładnie to co samce alfa kochają.  

Croque w Formidable

N. nieco przerażona tym co dzieje się po przeciwnej stronie stołu postanowiła zamówić sałatkę Cezara. Czy tutaj może wydarzyć się cokolwiek zaskakującego? Otóż tak! Ku zdziwieniu obojga zamiast kurczaka w sałatce „pływały” sardele. Zaskakujący dodatek, który w smaku był całkiem ok, choć przyzwyczajenie do tradycyjnego wydania bierze górę i drugi raz byśmy jej nie zamówili.

Podsumowując, wybierając się do Formidable na Croque, zapiekankę czy bułę możecie być pewni, że z lokalu wyjdziecie najedzeni i w świetnym nastroju. To naprawdę smaczne miejsce na kulinarnej mapie Prenzlauer Berg, do którego z pewnością wrócimy. Wciąż czeka tam na mnie opcja Pulled Pork, a N. chętnie spróbowałaby Flammkuchen (naleśnika), którego podejrzała na sąsiednim stoliku. Polecamy!

Croque w Formidable
Inne wpisy, które mogą Cię zainteresować:
 
 
Spodobał Ci się ten post? 
Polub nas na Facebook’u i bądź na bieżąco!