Spaghetti z czerwonym pesto i krewetkami na białym winie

 Spaghetti z czerwonym pesto i krewetkami na białym winie, z dodatkiem suszonych pomidorów to nieskomplikowane, ale wykwintne danie, które przygotujesz w mniej niż 30 minut. 

W naszej kuchni panuje N., bezsprzecznie i niepodważalnie. Ja najczęściej pełnię rolę jej giermka, siekająco-trąco-szatkującego Sancho Panzy. Jest jednak jeden składnik (oczywiście dość prosty w obróbce), który jest zarezerwowany tylko dla mnie i mogę z nim eksperymentować jak tylko chcę: makaron. A że w naszej kuchni od dawno nie pachniało kutrem rybackim i alkoholem to postanowiłem nieco odświeżyć wspomnienia z włoskich wojaży
 
spaghetti z krewetkami

Składniki (2 porcje):

  • 350 g krewetek
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki stołowe czerwonego pesto
  • 200 g makaronu spaghetti (wybrałem pełnoziarnisty, osobista preferencja)
  • 180 ml wytrawnego białego wina
  • 50 g pomidorów suszonych
  • olej z suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz (koniecznie świeżo mielony)

Wykonanie:

  1. Drobno posiekany czosnek podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, a następnie dodajemy obrane krewetki – całość smażymy na średnim ogniu 3 minuty.
  2. Do podsmażonych krewetek dodaj wino, doprowadź do wrzenia i gotuj przez minutę żeby delikatnie zredukować sos.
  3. Na sam koniec dodaj 3 łyżki pesto, drobno pokrojone suszone pomidory i wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. W osobnym garnku zagotuj wodę, dodaj szczyptę soli i wrzuć makaron. Po ugotowaniu odcedź. Wskazówka: nigdy nie przelewaj makaronu zimną wodą, bo traci smak!
  5. Odcedzony makaron przełóż na patelnię i wymieszaj z sosem.
  6. Do smaku dodaj świeżo zmielony pieprz i gotowe! 🙂

 

spaghetti z krewetkami

spaghetti z krewetkami spaghetti z krewetkami
 
Jeśli nadal masz trochę miejsca zarezerwowane na deser, spróbuj na przykład:
 Chlebek bananowy bez mąki

Spodobał Ci się ten post? Polub nas na Facebook’u i bądź na bieżąco!

freedams.pl