Wegetariański Poké lunch box

Wegetariański Poké lunch box 

Inspiracją do przygotowania lunchboxa, na którego przepis znajdziecie poniżej jest Poké (wym. po-kej). Poké wywodzi się z Hawajów i w wydaniu oryginalnym jest to miska ryżu do sushi lub jaśminowego, podawana z surową rybą (lub kurczakiem czy tofu), sezonowymi dodatkami i słono-otrym dressingiem.

Świetnym miejscem, aby spróbować tego przysmaku jest lokal Poke Perfect w Amsterdamie. Jako jedno z nielicznych miejsc w mieście, serwuje te zdrowe i lekkie potrawy , które można samodzielnie komponować.

W naszej wariacji tego dania zrezygnowaliśmy z ryby, którą zastąpiliśmy innym źródłem białka i zdrowego tłuszczu – dojrzałym awokado. Dzięki temu potrawa nieco lepiej nadaje się jako lunch do pracy. Bardzo smacznie i zdrowo, a to lubimy najbardziej 🙂

Wegetariański Poké lunch box

Składniki dla 2 osób:

1 szklanka ryżu do sushi
1 szklanka zimnej wody
2 papryki
1 świeży ogórek
puszka kukurydzy
puszka zielonej fasolki
1 awokado
sos (ja wybrałam kolendrowy)
świeża kolendra

Wykonanie:

1. Ryż płuczemy, a następnie zalewamy szklanką wody. i gotujemy na małym ogniu 12-15 minut.
2. Ugotowany ryż zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut.
3. Paprykę i awokado kroimy w kostkę.
4. Fasolę i kukurydzę odsączamy na sitku.
5. Ryż przekładamy do pudełka, dodajemy pokrojoną paprykę i awokado oraz fasolę i kukurydzę.
6. Całość polewamy sosem, dekorujemy świeżą kolendrą i gotowe!

 

Wegetariański Poké lunch box

Wegetariański Poké lunch box

Smacznego!

 

Spodobał Ci się ten post? Polub nas na Facebook’u i bądź na bieżąco!