Jak naturalnie wzmocnić odporność

Jak naturalnie wzmocnić odporność

Najczęściej dopiero kiedy dopadnie nas przeziębienie zaczynamy szukać ratunku i zazwyczaj sięgamy po leki na bazie aspiryny lub paracetamolu. W szybki sposób pomagają nam one pozbyć się uciążliwych objawów takich jak katar i gorączka, ale nie poprawiają odporności. Jak uczy stare porzekadło „Lepiej zapobiegać niż leczyć” warto wzmocnić odporność w naturalny sposób i przygotować się jesienno-zimowy sezon wirusów odpowiednio wcześniej.

Skąd się bierze odporność?

Już Hipokrates uważał, że „Śmierć zaczyna się w jelitach”. Mówiąc to miał na myśli nieprawidłową pracę jelit jako przyczynę wielu chorób. Może wydawać się to dziwne, ale jest w tym bardzo dużo prawdy. Zastanawialiście się kiedyś czym tak w ogóle jest odporność i skąd się bierze? Otóż odpowiedź jest bardzo prosta. Odporność to nic innego jak walka organizmu z atakującymi go zarazkami, w której bardzo dużą rolę odgrywa właśnie flora bakteryjna jelit. Im więcej „dobrych” bakterii tym organizm jest silniejszy i mniej podatny na infekcje. Niestety, naszą naturalną florę bakteryjną bardzo łatwo zaburzyć na przykład częstym przyjmowaniem antybiotyków. 

Jak o nią dbać?

 Antybiotyki niszczą wszystkie bakterie  zarówno te złe jak i te dobre, a tym samym osłabiają odporność. Dlatego, aby ją wzmocnić, należy w pierwszej kolejności odbudować florę bakteryjną. Warto o tym pamiętać zanim sięgniemy po szczepy bakterii w tabletkach dostępne w aptece. Te, które faktycznie przynoszą efekty to koszt powyżej 100 zł.

Dużo tańszym, naturalnym i bardzo skutecznym sposobem (wypróbowane!), który chciałam Wam polecić jest kiszona kapusta. Podczas procesu fermentacji wytwarza się substancja zwana kwasem mlekowym, który oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny regulując florę bakteryjną jelit. Kuracja polega na spożywaniu na pusty żołądek łyżki kiszonej kapusty, przez min. 2 miesiące. W miarę możliwości wybierzcie taką naturalnie kiszoną i bez żadnych konserwantów, tak aby nie uszkodzić żołądka. Ja zazwyczaj stosuję kapustę charsznicką. Cena za 800g to ok. 8 zł i można ją dostać np. w Lidlu. Pamiętajcie, że taką kapuścianą kurację najlepiej zacząć jeszcze przed sezonem jesienno-zimowym.

Zdrowia!