Olej arganowy

Nie od dziś wiadomo, że olej arganowy idealnie nawilża i odżywia skórę, włosy i paznokcie. Dlatego tak często wykorzystuje się go  w kosmetyce. Zastosowanie znalazł również w kuchni jako idealny dodatek do potraw i sałatek. Zastanawialiście się kiedyś skąd pochodzi ten olej i jak jest wytwarzany? Jeśli tak to zapraszam do krótkiej lektury 🙂

1. Lista Unesco

Argania żelazna zwana również żelazodrzewem rośnie tylko w południowej części Maroka i jako gatunek endemiczny została wpisana na listę Unesco.W pestkach jego żółto-zielonych owoców wielkością przypominających śliwki znajdują się nasiona i to właśnie z nich pozyskiwany jest olej.

2. Kozia konkurencja w zbieraniu owoców

Sezon na zbiory owoców przypada na lipiec i sierpień. Jest to bardzo żmudna i ciężka praca, a ostre ciernie, którymi porośnięte są drzewa utrudniają zrywanie owoców. Najczęściej czeka się, aż owoce same spadną na ziemię.Tu jednak pojawia się nietypowa konkurencja w postaci marokańskich kóz, dla których żadne ciernie nie są straszne. Bardzo często wspinają się po rozłożystych konarach drzew i tam delektują się smakiem owoców zanim te jeszcze dojrzeją i opadną na ziemię. Jako że w przyrodzie nic nie ginie i nawet jeśli plony nie są zbyt urodzajne ludzie zbierają… również kozie odchody, ponieważ kozy trawią tylko miąższ arganii, wydalając nienaruszone pestki w całości.

3. Jak wytwarzany jest olej?

Olej arganowy stał się popularny w Europie stosunkowo niedawno, podczas gdy Marokańskie kobiety stosują go od wieków. Tłoczenie oleju jest procesem długotrwałym z racji tego, że nadal pozyskuje się go tradycyjnymi metodami i składa się z kilku etapów. Najpierw trzeba dokładnie oczyścić i kamieniami rozłupać pestki owoców. Zadanie to wcale nie jest proste, bo pestka jest 16 razy twardsza niż łupina orzecha laskowego. Aby uzyskać olej spożywczy, osuszone nasiona należy najpierw uprażyć, a później zmielić. W przypadku oleju kosmetycznego nasiona są mielone bez uprzedniego prażenia. Ziarna mieli się z dodatkiem wody w ręcznym młynku do momentu aż powstanie oleista pasta i zacznie wytrącać się olej. Pasta powstała po zmieleniu nasion nosi nazwę amlou, a smakiem i wyglądem przypomina dobrze wszystkim znane masło orzechowe. I podobnie jak ono ten marokański przysmak wykorzystywany jest do smarowania pieczywa.

4. Dlaczego ceny oleju są tak różne?

Do wytworzenia 1 litra oleju trzeba zużyć aż 30 kg owoców a następnie poddać długiemu procesowi tłoczenia. Biorąc pod uwagę ilość nasion pozyskiwanych z owoców, które spadną na ziemię, to nic dziwnego, że cena oleju w sklepach jest tak wysoka. Świadczy ona o jego oryginalności i czystości. Sklepy w swojej ofercie posiadają również bardzo tanie oleje arganowe. Wybierając taki produkt i  kierując się głównie niską ceną warto mieć na uwadze to z jakiego ŹRÓDŁA pozyskano pestki 😉  i czy na pewno olej jest w 100 % oryginalny, bez żadnych niepożądanych dodatków.

5. Właściwości oleju arganowego:

  • Zawiera dwa razy więcej witaminy E (670 mg/kg) niż oliwa z oliwek (320 mg/kg)
  • Ze względu na zawartość tirukallolu łagdzi objawy alergii
  • Wzmacnia system immunologiczny, obniża zawartość tłuszczu we krwi oraz reguluje ciśnienie
  • Chroni skórę przed działaniem promieni słonecznych oraz łagodzi podrażnienia i poparzenia dzięki zawartości ksantofili, dlatego może być używany jako olejek do opalania
  • Wzmacnia włosy i paznokcie